Najprościej chyba będzie zdjąć na chwilę wydech i zobaczyć czy dalej kopci. Będzie wiadomo czy wina po stronie wydechu czy silnika.
Jaki moment dokręcania śruby spustu oleju z miski
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez rodroCzy na pewno? Tam jest miska ze stopów lekkich.
Oczywiście mówimy o nowej śrubie ze stałym pierścieniem uszczelniającym gdzie przy wymianie oleju zgodnie z zaleceniami powinna być wymieniana i wygląda tak .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez slawoj78Swoją drogą czemu zalecana jest wymiana całej śruby? Przecież taką podkładkę (pierścień uszczelniający) można dokupić i założyć. Koszt 1 -2 zł. Czy ta śruba się jakoś zużywa?
Komentarz
-
-
Dla niektórych będzie to niewyobrażalne ale wielu ludziom zdarza się wymienić olej pierwszy raz w życiu i wcześniej próbują wyczytać wszystko by się udało bez problemów.
Ja poczytałem na forum i zadzwoniłem do znajomego - dowiedziałem się co mam kupić.
Miało nie być problemów.
1) Kolega mechanik powiedział mi, że mam kupić sobie uszczelkę miedzianą pod korek (kupiłem kilka + 2 śruby - na przyszłość)
Podczas wymiany okazało się, że uszczelki miedzianej nie było - nie dali na drugiej wymianie w serwisie
Śruba była w stanie idealnym, więc dodałem tylko nową uszczelkę miedzianą i trzyma idealnie - dokręcona z wyczuciem do oporu + 1/4 obrotu
2) Filtr oleju miał być odkręcony błyskawicznie
Jednak po 2 godzinach wspólnej walki + klucz z gumką, który padł po 1 minucie; + wbity na wylot śrubokręt -- kolega pojechał do norauto po klucz łańcuchowy i po zmiażdżeniu filtr puścił
Nowy filtr dokręcony ręcznie przeze mnie
Po kilku kontrolach i ponad 2 tygodniach nic nie cieknie i olej czysty jak w bańce.
Morał - jak wymieniasz pierwszy raz pożycz sobie oryginalny klucz (taki bodajże 14kątny) do filtra oleju i dobry klucz oczkowy.
Śrubę trzeba mieć nową na wszelki wypadek. W poprzednim aucie przez 4 wymiany mój kolega mechanik z wyrazem twarzy mądrej sowy przekonał mnie, że usunięcie oleju za pomocą jakiegoś ssaka jest równie rewolucyjne jak lot człowieka w kosmos. Przy piątej wymianie (dobry) mechanik usunął zapieczoną śrubę i musiał przegwintować otwór pod nową śrubę. Powiedział, że takiego syfu jeszcze nie widział.
Komentarz
-
Komentarz